Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Mihez kell értened, ha magad akarod elkészíteni a honlapod?

Facebook
Eros | Design honlap | tipp | egyedi

Magad akarod elkészíteni a honlapod? Nagyszerű! Teljes mértékig támogatom az elképzelésed. Ezért is írtam meg az alábbi bejegyzést, hogy megkönnyítsem számodra a munkát, és lásd, mihez kell értened, ha magad akarod felépíteni új online otthonod. Itt nem a WordPressről vagy az Elementorról olvashatsz (remélhetőleg ezeket már jól kezeled, ha magad akarod elkészíteni a honlapod), hanem olyan képességekről, személyiségjegyekről és programok ismeretéről, amelyek nélkül nem tudod professzionálisan összerakni a honlapod. Ellenkező esetben viszont a csillagos égbolt sem fog határt szabni számodra. Lássuk, mire van szükséged, hogy kiváló honlapot készíts magadnak!

Angol nyelvtudás

Eros | Design honlap

Személy szerint nem tudok elképzelni hasznosabb és fontosabb ismeretet a mai világban, mint az angol nyelv. Hacsak az internetet nézem, amely esetünkben a legfontosabb, angol nyelven felbecsülhetetlen minőségű és mennyiségi információt találunk bármilyen témában, ráadásul teljesen ingyen.

A honlapkészítéshez elengedhetetlen a magas szintű angol nyelvtudás. Bár magyar nyelven is sok anyag elérhető, a WordPress-nek is van magyar felülete, a pluginok jórésze is rendelkezik magyar leírással, de nagyrészük még angol nyelvű. Ha például nem tudod értelmezni angolul a használatukat, akkor be sem fogod tudni őket állítani. A legfontosabb pedig, hogy csak angol nyelven tudsz igazán fejlődni. A Youtube ugyanis kész aranybánya a szakmának, mert minden pluginról, WordPress beállításról készült már tutorial videó, melyeket megtekintve, nem lesz előtted lehetetlen. A legigényesebbek és legalaposabbak kizárólag angolul érhetők el.

Megijedned persze nem kell, mert nem szükséges pergő nyelvvel beszélned az angolt. Elegendő, ha az olvasott és halott szövegértésed megfelelő.

Mit értek ez alatt?

Azt, hogy folyékonyan tudsz olvasni angolul és nem okoz gondot megértened a hétköznapi témájú cikkeket, tudsz olvasni regényeket vagy érdeklődési körödbe tartozó ismeretterjesztő anyagokat. Ha idegen kifejezésbe futsz, akkor is megérted a szöveget a kontextus segítségével. Ennyi bőven elegendő. Persze, ha belevágsz a szakmába, temérdek ismeretlen szakkifejezéssel fogsz találkozni. A jó hír, hogy lépten-nyomon beleütközöl majd ezekbe a kifejezésekbe, így automatikusan meg fogod őket tanulni szótározás és magolás nélkül.

Ha bizonytalan vagy az olvasott szövegértésedben, keress gyorsan egy Téged érdeklő cikket a neten, és figyeld meg, hogy mennyire tudod gördülékenyen elolvasni.

A halott szövegértés már komolyabb kérdés. Elsősorban azért van rá szükséged, hogy tanulj. Fentebb említettem a Youtube felületét. Magyar nyelven is találhatóak videók, melyekből tanulhatsz, de az angol nyelvűekhez képest elenyésző számba és alacsony minőségben. Egyszerűen nem fogod tudni kihozni magadból és weblapodból a maximumot, ha nincs meg a nyelvtudásod, hogy ezeket az oktató videókat kövesd. Itt is rengeteg idegen kifejezést fogsz hallani, de ezeket is automatikusan megtanulod, mert folyamatosan szembe találod magad velük, és rögzülni fognak.

Ha a halott szövegértésedben is bizonytalan vagy, szintén keress egy Téged érdeklődő témában videót a Youtube-on, és tesztelt a tudásod. Még ha nem is értesz minden kifejezést kristálytisztán, de a lényeget elkapod, rendben vagy.

És ne feledd! Ha gyengének érzed az angolodat, tehetsz ellene. A Youtube az angol tanulásra is remek videókat kínál. Használd őket!

Adobe XD

Eros | Design honlap

Az Adobe XD kevésbé ismert program hazánkban. Alapvetően egy látványtervező programról van szó, amely hasonló elven működik, mint a Photoshop vagy az Illustrator. A használata viszont jóval egyszerűbb.

A programra azért lesz szükséged, mert pixel pontosan megtervezheted vele a készülő honlapod. A legjobb tulajdonsága az, hogy a megtervezett honlapod különböző oldalait egymás mellé tudod helyezni, és egyben át tudod tekinteni, hogy minden elem, forma, szín egységes és harmonikus-e az összes oldalon. Ha valami nem stimmel, azonnal ki tudod javítani.

Nem mellesleg tablet és mobil nézetre is meg tudod tervezni az egész honlapod, szintén valamennyi oldalát egymás mellé rendezve. Elképesztően látványos és alapos a végeredmény, nem mellesleg igazán profinak is fogod magad érezni azáltal, hogy előre megtervezed a honlapod.

Általában a Photoshopot szokták használni a honlapok felvázolására. Viszont az Adobe XD-vel szemben bonyolultabb vele a design és a különböző oldalakat sem tudod egymás mellé helyezni, hogy egyben átlásd az egész honlapot. Így nem támogatja hatékonyan a weblap megépítését.

Az XD legnagyobb előnye pont itt érhető tetten. A tervezést követően a honlap összeállítása már gyerekjáték lesz, mivel csak követned kell az elkészült terveid, temérdek időt megtakarítva magadnak.

Adobe Photoshop

Eros | Design honlap

Igen, én is érzem a zavart az erőben. Most szorítottuk a Photoshopot háttérbe, erre mégis ajánlom. Ennek nagyon egyszerű az oka. A kiváló honlaphoz kiváló képi anyagok szükségesek. Erre a célra pedig a Photoshop a legjobb.

A program segítségével bármilyen képet átszabhatunk a kedvünkre. Sőt több képet összemoshatunk, manipulálhatunk vagy adhatunk átlátszó hátteret nekik. Lehetőségünk van vágni, radírozni, festeni őket. Részeket kivenni belőlük, majd mással behelyettesíteni, akár maszkolni őket. Alakzatokat rajzolni és formázni, szövegeket írni. Millió színárnyalat közül válogathatunk, melyeket sötétíteni és világosítani is lehet. De még 3D képeket is tudunk vele szerkeszteni. Az elkészült munkánkat aztán különböző formátumokban menthetjük le, hogy célzottan használhassuk fel őket.

Igazából a végtelenségig sorolhatnánk a Photoshopban rejlő lehetőségeket. És bevallom, hogy feleslegesen tennénk. Ugyanis annyi egyedi funkcióval bír a program, amelyeket csakis folyamatos használat mellett fogsz kiismerni. Könyvekből senki sem fogja megtanulni a használatát.

Honlapok tervezésére, mint fentebb tisztáztuk, a Photoshop nem ajánlott. Honlapra szánt kreatív képek, plakátok elkészítésére viszont nincs jobb nála.

Tanulás

Eros | Design honlap | tipp | egyedi

A honlapkészítő szakma az egyik legváltozékonyabb a világon. Ennek oka az internetben keresendő, ugyanis a világháló generálja a folyamatos megújulást. Mivel Te a honlapkészítéssel az interneten és az internetre dolgozol, lépést kell tartanod a változásokkal és törekedned kell a megújulásra.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy tanulj és nyomon kövesd a legújabb trendeket. Azok ugyanis nemhogy évről évre, de már hónapról hónapra változnak. Ha külső jegyekben hosszútávon is friss honlapot akarsz építeni magadnak, ismerned kell az aktuális trendeket, figyelve, hogy merre futnak tovább. Ha ezt nem teszed meg, a honlapod gyorsan elavul, és így Te magad is.

Másrészt napról napra új bővítmények és frissítések jelenek meg a már meglévőkhöz. Utóbbi igaz a WordPressre is. Ismét elengedhetetlen, hogy tájékozódj a legújabb cuccokról, és tudjad, melyikkel éred el a legjobb eredményt.

Nem fogok mellébeszélni. Ha nem vagy hajlandó tanulni és tájékozódni, ne vágj bele magad a honlapod elkészítésébe.

Rugalmasság

Kéz a kézben jár a tanulással és hosszútávon lesz rá szükséged. A honlapod ugyanis sohasem lesz kész, frissítened és karban kell tartanod, hogy jól működjön. Ráadásul állandó változásban van a szakma és eszközei, ezért képesnek kell lenned a rugalmasságra. Ez azt jelenti, hogy időről időre felül kell vizsgálnod a jól bevált módszereid, bővítményeid vagy programjaid, amelyekkel egyébként eredményesen dolgozol. Ha találsz helyettük újat, amely még eredményesebb, muszáj lecserélned, hogy lépést tarts a konkurenciáddal. Ideális esetben mindig előtte járjál. Vagyis készen kell állnod az újdonságokra, és ezzel párhuzamosan arra, hogy mindig hátrahagy valamit. Igen, akár egy kifogástalanul működő programot vagy ami még nehezebb, egy kiváló munkamódszert, azért hogy jobb legyél.

Ezúttal sem fogok félrebeszélni. Ha konzervatív személy vagy, aki szereti a jól bevált dolgokat maga körül, és ritkán hajlandó újítani, akkor nem tanácsolom Neked, hogy magad állítsd össze és tartsad is karban a honlapod. Csakis rugalmassággal tudsz maradandó és kiemelkedő honlapot szerkeszteni.

Ezek lennének a legfontosabb képességek és programok, amelyek ismeretével és meglétével kimagasló eredményeket érhetsz el, ha saját magad akarod elkészíteni a honlapod, majd karbantartani. Ha most úgy érzed, hogy egyik-másik készséged vagy programmal kapcsolatos tudásod hiányos, ne aggódj! Ettől még nyugodtan belemerülhetsz a webdesign világába, viszont fontos tudnod, hogy a fentiekben részletezeteket muszáj figyelembe venned, hogy lehengerlő honlapot készíts magadnak, amellyel a következő szintre léptetheted a vállalkozásodat.

Picture of Erős László

Erős László

Webdesigner és oktató, az Eros|Design weboldalkészítő és online marketing cég alapítója. Legyen szó bármilyen honlapról, mindig a megrendelő egyediségét keresi, majd azt megjelenítve, teszi személyessé az adott oldalt.

Tudtad, hogy minden projektet
egy kötelezettségmentes
konzultációval indítok?

Ha érdekel egy ilyen lehetőség a honlapod kapcsán,
vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

építsük fel együtt
új honlapod

Elérhetőségek

Copyright © | Eros Design | 2024

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.