Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Milyen honlapra van szükséged fotósként?

Facebook
B-Studio

Fotósként nincs is elegánsabb módja fényképeid prezentálásának, mint egy weboldal. Ugyanakkor rögtön felmerül a kérdés, hogyan vitelezd ki.

Több fotóssal volt már szerencsém együttműködni, ez formálta az alábbi útmutatót, amelyről tudnod kell, hogy az ügyfelek és a honlap használhatóságának szemszögéből íródott.

Gyakorlatias tanácsokkal lát el, hogy mire kell oda figyelned (és mi  felesleges), ha honlapkészítésre adod a lencséd. 😉

Legyenek Rólad képek

Igen, tudom. Te másokat szeretsz fotózni, szóval Rólad senki se készítsen képet. Úgy se lesz olyan, mint amilyent Te kattintanál.

És ebben igazad van! Biztosan nem lesz olyan.

Mégis létfontosságú, hogy legyenek rólad képek a honlapodon. Ugyanis így bizalmat ébresztesz velük a potenciális ügyfeleid irányába.

Ők ugyanis előre tudni akarják azt, hogy Te hogyan nézel ki. Egy vadidegenhez senki sem fog odaállítani, majd fotókat kérni tőle.

Gondolj csak bele!

Egy kismama életének legszebb és legbensőségesebb időszakát akarja megörökítettni. Ő nem fog csak úgy elmenni hozzád, hogy nem tudja ki vagy.

De egy esküvőre sem fognak ismeretlenül felkérni fotósnak.

És egy boudoir fotózáson sem fognak előtted kitárulkozni fehérneműben, ha nem tudják, hogy nézel ki.

A képed hitelességet kölcsönöz Neked, és ismétlem: bizalmat ébreszt.

Egy megnyerő, üzleties és néhány szakmai képre van csupán szükséged.

Üzleti kép hölgyek esetében:

Üzleti kép urak esetében:

Szakmai képek esetében pedig mutasd meg, hogyan fotózol a stúdiódban, rendezvényen vagy akár kint a szabadban.

Nyugodtan kérd meg egy fotós kollégád, hogy kapjon le, cserébe Te is megteszed majd neki ezt a szívességet. Vagy mutasd meg a párodnak, egy barátodnak, hogyan kell fotózni, és kattintson ő rólad pár képet.

De kép legyen rólad, mert anélkül messze nehezebb lesz meggyőzni az embereket, hogy Téged válasszanak. Képpel viszont rögtön beelőződ a konkurenciád.

Mutasd be magad egy őszinte szöveggel

A bemutatkozó szöveg ugyanazért fontos, mint a fénykép. Hogy bizalmat ébressz a látogatóidban.

A bemutatkozás révén jobban tudnak hozzád kapcsolódni, mert bepillantást nyernek a gondolataidba és az érzéseidbe. És ez fog elköteleződést kialakítani bennük az irányodba. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a bemutatkozásod őszinte legyen, valóban rólad szóljon.

Viszont arra vigyázz, hogy ne sablon önéletrajzként írd meg!

Arról szóljon, hogy miért lettél fotós, miért szereted ezt a tevékenységet. Írd le, hogy milyen nehézségeid voltak utad során és hogyan küzdötted le őket. Illetve mit akarsz adni a fényképek által az embereknek.

A legjobban e kérdések megválaszolásán keresztül ismernek meg Téged, és szavazzák meg az oly fontos bizalmat Neked.

Válaszold meg, hogy miért érdemes a profi fotózást választani és miért nálad

Manapság bárki készíthet csúcsminőségű képeket az okostelefonok vagy hobbigépek által. Akkor mégis minek menjen el Hozzád bárki több 10 ezer forintért fotókat készíttetni?

Jó kérdés, ugye?

Nos, amíg erre a kérdésre nem tudsz válaszolni, tehát okot adni az embereknek, hogy miért menjenek el hozzád, nem is fognak elmenni.

Jöhet a következő kérdés, hogy mi lenne ez az ok? Egyáltalán hogyan találd ki?

Ez végtelenül egyszerű. Indulj ki magadból!

Te pontosan tudod, hogy miért lettél fotós és mit képviselsz általa.

Ha visszaugrunk a bemutatkozó szövegre, és az ott feltett kérdéseket megválaszolod, meg is találod az okod. Azt, amiért megéri elmenni hozzád fotózásra. Ez az okod lesz az, amit aztán szlogenként kell használnod. Erre húzod fel a saját márkád, ami egyedivé tesz. Ezzel győződ meg az embereket, hogy Téged válasszanak.

Add a kezükbe az okot, hogy menjenek Hozzád fotózásra!

Ne akarj 10 megás képeket a honlapodra

Természetes, hogy a lehető legjobb minőségben szeretnéd megmutatni fényképeid a honlapodon. Ennek azonban muszáj egy egészséges határt szabni. Magyarán mondva, kompromisszumot kötni.

A nagy méretű fényképek ugyanis lassítják a honlapod. Átlagosan 2-3 másodperc alatt be kell töltődnie egy oldalnak. Különben a türelmetlen látogatók úgy elkattintanak, hogy rá sem pillantottak.

Minél nagyobb méretű képeket töltesz fel a weblapodra, az annál lassabban fog betölteni. Természetesen meg lehet oldani a honlapod gyorsítását. Ám a több munka és neked a több kiadott pénz nem éri meg.

A látogatóid ugyanis nem fogják számolgatni a képek pixelszámát. Számukra a hangulat, az összhatás és a közvetített érzelmek a fontosak. Ezek alapján fognak dönteni. A pixelszámokat vagy bármilyen apró hibát rajtad kívül senki sem fogja észrevenni.

A honlap esetében Neked az a célod, hogy a látogatók eljussanak az oldaladra és megnézzék a képeid. A minőség persze lényeges, de nem prioritás.

De hogy ne értsd félre! A legjobb képek kellenek a honlapra. Ezeknek a mérete viszont bőven elég, ha 0,5-1 MB között mozog. Ilyen nagyságú fényképek is tökéletes minőségben fogják mutatni, hogy kimagasló munkát végzel. Ezért megéri Hozzád fordulni.

Minél több emberről mutass képeket

Ne a fényképek számában bízz és ne is tölts fel komplett fotósorozatokat. A képek elrendezésénél inkább törekedj arra, hogy minél több embert mutassanak meg a képek.

Szerintem már tudod is, hogy miért.

Ha minél több emberről mutatsz képet, az azt jelzi, hogy sokan választanak Téged. Vagyis jó és megbízható vagy a szakmádban.

Ha egy páros fotózás aloldalon mutatsz összesen 15 képet 5-6 párról, az az igazi. Nem az, ha mind a 15 kép ugyan azt a párt ábrázolja.

Elegendő egyébként kategóriánként 10-15 képet megmutatnod. Nincs szükség többre, mert a látogatóid elvesznek a bőség zavarában.

Ezek lettek volna a legfontosabb észrevételeim számodra saját honlapod kapcsán.

Őszintén remélem, hogy hasznosnak találtad a tippjeimet, és tudod fejleszteni általuk az online jelenléted. 😉

A blog bejegyzés létrejöttéhez köszönet illeti Bálint Gábor fotográfust és a B-Studiot!

Picture of Erős László

Erős László

Webdesigner és oktató, az Eros|Design weboldalkészítő és online marketing cég alapítója. Legyen szó bármilyen honlapról, mindig a megrendelő egyediségét keresi, majd azt megjelenítve, teszi személyessé az adott oldalt.

Tudtad, hogy minden projektet
egy kötelezettségmentes
konzultációval indítok?

Ha érdekel egy ilyen lehetőség a honlapod kapcsán,
vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

építsük fel együtt
új honlapod

Elérhetőségek

Copyright © | Eros Design | 2024

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.