Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Miért a macskák az internet sztárjai?

Facebook
Miért a macskák az internet sztárjai

Jelenleg 600 milliósra becsülik Földünk macskapopulációját, és számuk napról napra emelkedik. Közismert, hogy a jég hátán is megélnek, így nem csoda, hogy ahova beteszik a lábukat, ott mindenki mást háttérbe szorítanak. Bár a macskák aranyosak és bohókásak, mégis az egyik legtörtetőbb fajt képviselik, melynek tagjai mellett a „nagy testvér”, az oroszlán simán elbújhat.

Ugyanez a helyzet, ha az internetre kattintunk, ahol házi kedvenceink már a 2000-es években megkérdőjelezhetetlen elsőbbséget szereztek nemcsak más állatokkal, hanem mindenféle egyéb tartalommal szemben is.

Statisztikák támasztják alá, hogy a macskás posztok kétszer-háromszor nagyobb nézettséget hoznak, mint a kutyások. Ami viszont még ennél is elképesztőbb, hogy Angliában majdnem két és félszer több macskás tartalmat osztanak meg az internetezők, mint saját magukról készült szelfit. Vagyis minket, embereket is lepipálnak, és ma már vitathatatlanul az internet sztárjai.

Alkalmazkodóképességüknek köszönhetően egyértelmű, hogy miért hódítanak meg minden területet a hálószobánktól a dzsungelek mélyéig. Online térnyerésükhöz viszont különleges személyüket és minket, embereket használtak ki. Lássuk hogyan!

A macska elérhetetlen, ezért érdekes

Miért a macskák az internet sztárjai

A macskák távolságtartó lények, akik remekül elvannak egyedül, sőt ez lételemük. Hiába költöztek be az otthonunkba, hiába dorombolnak a lábunknál vagy az ölünkben, valójában nem sikerült őket meghódítanunk és hűséges társunkká tenni, mint a kutyákat vagy a lovakat. Pedig naponta törekszünk arra, hogy kicsikarjuk tőlük a figyelmet és rávegyük őket arra, hogy azt tegyék, amit szeretnénk. Persze teljesen feleslegesen. Doromboló kedvenceink ekképpen mind a napig megfoghatatlanok és elérhetetlenek számunkra. És mi lehetne csábítóbb, mint az elérhetetlen?

A macskák pontosan tudják, hogy bennünket, embereket vonz, ami nem a miénk vagy nem lehet a miénk, és ezért szó szerint cicáznak velünk, de nem adják meg magukat. Ez az öntudat, amely utánozhatatlan fenségességgel és brutálisan erős jelenléttel párosul esetükben, csak még vonzóbbá teszik őket. Lehet őket utálni, sokan ezt is teszik, de a hatásuk alól senki sem tudja kivonni magát, mert végtelenül szabadok.

A macskások magányosabbak

Miért a macskák az internet sztárjai

És pontosan függetlenségük miatt érezhetik magukat sokszor egyedül a macskás gazdik kedvencük mellett. Mert, ha a macskának menni-e kell, Isten se állítja meg őt. És ha napokig nem akar jelentkezni, hívhatjuk bármivel, nem fog jönni.

Bizonyított tény, hogy a macskásoknak így sokkal több „szabadidejük” van, mint a kutyásoknak, akiket csaholó társuk  mindig leköt. A több szabadidő pedig azt is jelenti, hogy a macskások több időt töltenek az internetet böngészve, ahol kedvencük hiányában előszeretettel néznek és osztanak meg macskás tartalmakat, megpörgetve és növelve a cicás posztok számát.

A macskatartók többsége introvertált személyiség, akik az internetet egyfajta szocializációs térként is használják. Itt könnyebben feloldódnak, mint a személyes jelenlétet igénylő társas helyzetekben, egymással „sorsközösséget” is vállalva és támogatva kedvencük hiányakor. Ezért lehetséges, hogy napjainkra már számtalan macskás csoport alakult internet-szerte.

A macskás tartalmak előállítása könnyű és olcsó

Miért a macskák az internet sztárjai

Ha a macska éppen a közelünkben tartózkodik, nem lehet nem rá figyelni. Szabad lényéből fakadóan ugyanis mindig szolgál valami mulatságossal vagy meghökkentővel. Rendszerint felvesz valamilyen furcsa alvó pozíciót, eszméletlenül kíváncsi, a leglehetetlenebb helyekre is befér vagy felmászik (az enyém imád az ereszcsatornában ejtőzni). Bármilyen eszközzel, akár egy pálcával is rögtön előlehet ugrasztani belőle a ragadozót vagy éppen a prédát. Ma pedig már mindenki kezében ott a telefon, és pár kattintással kedvencünk őrültségét már fel is vehetjük, majd mehet a világhálóra.

A felvételek azért is rendkívül szórakoztatóak, mert a macskák nem foglalkoznak a kamerával. Míg egy kutya vagy gyerek rögtön érzékeli a kamera jelenlétét, és emiatt kizökken természetes viselkedéséből, addig a macskáknál ilyen nem fordul elő. Nekik tök mindegy, hogy ott a kamera vagy sem, teszik, amit tenni szeretnének a maguk módján.

Szeretjük nézni a macskákat

Miért a macskák az internet sztárjai

Mit sem érne azonban a sok megosztott macskás tartalom, ha mi nem lennénk kíváncsiak rájuk. Itt pedig vissza is kanyarodunk az első okhoz. A macskák valóban felkeltik és le is kötik a figyelmünket, még távolról is.

A kutyákkal más a helyzet, mert ők a közvetlen közelünkben érdekesek, ugyanis a kutyák tökéletes összhangban vannak velünk, és nélkülünk gyakorlatilag elvesznek. Muszáj mellettünk tartózkodniuk ahhoz, hogy kiteljesedjenek. A kutyás tartalmak ezért sem olyan népszerűek, mert közvetlen közelségük híján, nem érezzük igazinak őket.

A macskák viszont távolságtartók, és pont ezért akkor is kellemes érzésekkel tudunk rájuk tekinteni, ha nincsenek a közelünkben, hanem csak a monitoron keresztül szemléljük őket.

És bizony nézzük is őket. 🙂

Források:

Tucker, Abigail: Oroszlán a kanapén. Jaffa Kiadó, 2017.

https://www.bbc.com/culture/article/20150918-how-did-cats-win-the-internet (2022. augusztus 3.)

https://www.wired.com/2015/08/how-cats-took-over-the-internet/ (2023. augusztus 6.)

Utolsó frissítés: 2023. augusztus 06.

Picture of Erős László

Erős László

Webdesigner és oktató, az Eros|Design weboldalkészítő és online marketing cég alapítója. Legyen szó bármilyen honlapról, mindig a megrendelő egyediségét keresi, majd azt megjelenítve, teszi személyessé az adott oldalt.

Tudtad, hogy minden projektet
egy kötelezettségmentes
konzultációval indítok?

Ha érdekel egy ilyen lehetőség a honlapod kapcsán,
vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

építsük fel együtt
új honlapod

Elérhetőségek

Copyright © | Eros Design | 2024

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.