Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Miért a macskák az internet sztárjai?

Facebook
Miért a macskák az internet sztárjai

Jelenleg 600 milliósra becsülik Földünk macskapopulációját, és számuk napról napra emelkedik. Közismert, hogy a jég hátán is megélnek, így nem csoda, hogy ahova beteszik a lábukat, mindenki mást háttérbe szorítanak. Igen, a macskák aranyosak és bohókásak, de közben az egyik legtörtetőbb faj is, aki mellett a „nagy testvér”, az oroszlán simán elbújhat.

Ugyanez a helyzet áll fenn az interneten, ugyanis házi kedvenceink a 2000-es években megkérdőjelezhetetlen elsőbbséget szereztek a világhálón is, hiába a kutya a legjobb barátunk. Statisztikák támasztják alá, hogy a macskásposztok kétszer-háromszor nagyobb nézettséget hoznak, mint a kutyások. Ami viszont még ennél is elképesztőbb, hogy Angliában majdnem két és félszer több macskás tartalmat osztanak meg az internetezők, mint saját magukról készült szelfit. Minket is lepipálnak, és ma már vitathatatlanul az internet sztárjai.

Alkalmazkodóképességüknek köszönhetően egyértelmű, hogy miért hódítanak meg minden területet a fizikai világban hálószobánktól a legmélyebb dzsungelig. Online térnyerésükhöz viszont különleges személyüket és minket, embereket használtak ki. Lássuk hogyan!

A macska elérhetetlen, ezért érdekes

Miért a macskák az internet sztárjai

A macskák távolságtartó lények, akik remekül elvannak egyedül, sőt ez lételemük. Hiába költöztek be az otthonunkba, hiába dorombolnak a lábunknál vagy az ölünkben, valójában nem sikerült őket meghódítani és hűséges társunkká tenni, mint a kutyákat vagy a lovakat. Pedig naponta törekszünk arra, hogy kicsikarjuk tőlük a figyelmet és rávegyük őket arra, hogy azt tegyék, amit szeretnénk. Persze teljesen feleslegesen. Doromboló kedvenceink ekképpen mind a napig megfoghatatlanok és elérhetetlenek számunkra. És mi lehetne csábítóbb, mint az elérhetetlen?

A macskák pontosan tudják, hogy bennünket, embereket vonz, ami nem a miénk vagy nem lehet a miénk, és szó szerint cicáznak velünk, de nem adják meg magukat. Ez az öntudat, amely utánozhatatlan fenségességgel és brutálisan erős jelenléttel párosul esetükben, csak még vonzóbbá teszik őket. Lehet őket utálni, sokan ezt is teszik, de a hatásuk alól senki sem tudja kivonni magát, mert végtelenül szabadok.

A macskások magányosabbak

Miért a macskák az internet sztárjai

És pontosan függetlenségük miatt érezhetik magukat sokszor egyedül a macskás gazdik kedvencük mellett. Mert, ha a macskának menni-e kell, Isten se állítja meg őt. És ha napokig nem akar jelentkezni, hívhatjuk bármivel, nem fog jönni. Bizonyított tény, hogy a macskásoknak így sokkal több „szabadidejük” van, mint a kutyásoknak, akiket csaholó társuk amúgy is mindig leköt. A több szabadidő pedig azt is jelenti, hogy a macskások több időt is töltenek az internet előtt, ahol kedvencük hiányában előszeretettel néznek és osztanak meg macskás tartalmakat, megpörgetve és növelve a cicás posztok számát. Nem mellesleg a macskások így egyfajta „sorsközösséget” is vállalnak, támogatva egymást kedvencük hiányakor. Ezért lehetséges, hogy számtalan macskás csoport alakult internetszerte.

A macskás tartalmak előállítása könnyű és olcsó

Miért a macskák az internet sztárjai

Ha a macska éppen a közelünkben tartózkodik, nem lehet nem rá figyelni. Szabad lényéből fakadóan ugyanis mindig szolgál valami mulatságossal vagy meghökkentővel. Rendszerint felvesz valamilyen furcsa alvó pozíciót, a leglehetetlenebb helyekre is befér vagy felmászik (az enyém imád az ereszcsatornában ejtőzni), eszméletlen kíváncsi, de bármilyen eszközzel, akár egy pálcával is rögtön előlehet ugrasztani belőle a ragadozót. Ma pedig már mindenki kezében ott a telefon, és pár kattintással kedvencünk őrültsége már felvételre is kerül, majd mehet a világhálóra.

Szeretjük nézni a macskákat

Miért a macskák az internet sztárjai

Azonban mit sem érne a sok megosztott macskás tartalom, ha mi nem lennénk kíváncsiak rájuk. Itt pedig vissza is kanyarodunk az első okhoz. A macskák valóban felkeltik és le is kötik a figyelmünket, még távolról is. A kutyákkal más a helyzet, mert ők a közvetlen közelünkben érdekesek, ugyanis a kutyák tökéletes összhangban vannak velünk, és nélkülünk gyakorlatilag elvesznek. Muszáj mellettünk tartózkodniuk ahhoz, hogy kiteljesedjenek. A kutyás tartalmak ezért sem olyan népszerűek, mert közvetlen közelségük híján, nem érezzük igazinak őket. A macskák viszont távolságtartók, és pont ezért akkor is kellemes érzésekkel tudunk rájuk tekinteni, ha nincsenek a közelünkben, hanem csak a monitoron keresztül nézzük őket. És nézzük is őket.

Források:

Tucker, Abigail: Oroszlán a kanapén. Jaffa Kiadó, 2017.

https://www.bbc.com/culture/article/20150918-how-did-cats-win-the-internet (2022. augusztus 3.)

https://www.wired.com/2015/08/how-cats-took-over-the-internet/ (2022. augusztus 3.)

Érdekelnek további hasznos, elképesztő és szórakoztató tartalmak?
Akkor kattints a gombra, és kövess be Facebookon!

Erős László

Erős László

Webdesigner, az Eros|Design alapítója.

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Elérhetőségek

Követés

Copyright © | Eros Design | 2023

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.