Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Hogyan tartsd meg a figyelmed a világhálón?

Facebook
Hogyan tartsd meg a figyelmed a világhálón? | Erős László

Az internet adta lehetőségeket nem egyszerű kiaknázni, mivel könnyű elveszni a hatalmas információs áradatban, amit kínál. Sajnos a legtöbben beleesnek abba a hibába, hogy szétszórják a figyelmüket a neten. Gondolj csak a közösségi médiára vagy a Youtube-ra. Leültél a laptopodhoz, hogy tájékozódj a vállalkozásoddal kapcsolatban, de rögtön felugranak a Facebook értesítések, a Youtube felkínál egy újabb videót a kedvenc együttesedtől, és jobb esetben fél óra után azon kapod magad, hogy eredménytelenül eltelt az értékes időd. Az az időd, amelyet sohasem kapsz vissza.

Mint mindennek az internetnek is megvannak a maga szabályai, amelyeket figyelmen kívül hagyva, megfosztod magad a fejlődéstől, és ilyen módon attól, hogy még nyereségesebb legyen a tevékenységed.

Az online sikerhez fókuszálnod kell a figyelmed. Ismétlem, folyamatosan különböző ingerek érnek, felugró értesítések, játékok, videók, reklámok formájában, amelyek elterelnek a célodtól. Az alábbi tippek abban vannak a segítségedre, hogyan tartsd meg a figyelmed a világhálón. Ha megfogadod őket, tapasztalni fogod, hogy egyre jobban eligazodsz az internet zajos közegében.

Legyen célod

A legfőbb oka annak, hogy elveszted a fókuszt az interneten, az, az hogy nem határozod meg pontosan a célod. A legtöbben egyszerre több mindent akarnak elintézni az interneten. Ismerős? Dobálod a like-ot a Facebookon, közben e-mailt írsz, zenét hallgatsz, vásárolsz, és úgy tűnik, hogy minden lazán megy egyszerre. Pedig valójában semmi sem megy, és az igazán fontos teendődet nem végzed el.

Ezért muszáj meghatároznod, hogy mit akarsz elvégezni online, majd ehhez tartanod magad. És ez egyszerre csak egy teendő elvégzése lehet! Ha kristálytisztán tudod, hogy mit akarsz, könnyebben megtalálod a számodra lényeges információkat és a feladataid el tudod végezni, mert a célod hajtóerőt ad Neked.

Nem győzőm ismételni, hogy az internet temérdek hasztalan információt sodor eléd, melyek a figyelmed akarják elvonni. Ha nem tisztázod magadban pontosan, hogy mi a célod online, az internet könnyen félre visz. Sokan nem használják az internetet, hanem az használja őket. Ne ess Te is ebbe a hibába!

Legyen célod, és fókuszálj!

Derítsd ki mikor vagy a leghatékonyabb

Mindenki más napszakban tud sikeresen dolgozni. Az én agyam például kora reggel és késő este „fog” a legjobban. Ébredés után még tiszta a fejem, nyugalom vesz körül, és ilyenkor két órán keresztül eredményesebben tudok dolgozni, mint a klasszikus reggel nyolctól délután ötig tartó munkaidő sávban. Ugyanez érvényes az estékre is. Kilenc óra után, mintha felébrednék, és éjfélig lendületesebben dolgozok, mint egész nap.

Az, hogy ki és mikor tud jól tevékenykedni, teljesen egyéni. Ezért sem tartom hatékonynak az évtizedek óta berögzült munkaidőt. Ha számodra kedvezőtlen időszakaszban vagy kénytelen dolgozni, pláne az interneten, jóval nagyobb az esélye, hogy a figyelmed is elterelődik.

Ha hosszútávon valóban eredményes és sikeres akarsz lenni, nemcsak az interneten, akkor szánj időt arra, hogy kitapasztalod, mikor vagy a legproduktívabb. Ne várd azonban, hogy egyik napról a másikra megtalálod a tökéletes szakaszt! Hagyj erre időt magadnak, legalább egy hónapot. Kísérletezz, figyeld magad! Busásan ki fog fizetődni.

Dolgozz egyedül

Tudom, hogy újabban a csapból is a csapatmunka folyik. Ez a hatékony és ez a modern. Egyet is értek vele, de csak részben. Ugyanis a csapatmunkának is akkor van eredménye, ha előtte mindenki elvégezte a maga feladatát, majd azt „bedobja” a közösbe. Ilyenkor tényleg fantasztikus eredmények születnek. Ám előfeltétele az egyénileg elvégzett munka.

Ez főleg igaz az internet esetében, ahol minden a figyelmedért harcol. Éppen elég küzdelmes csak ezeket kizárni a fókusz érdekében, nemhogy még egy vagy több társat, akik szintén megzavarhatnak.

A minimálisra kell csökkentened a zavar lehetőségét, és ehhez a saját feladatodat egyedül kell elvégezned. Nem azt mondom, hogy utasíts el mindenkit, csupán azt, hogy a Te dolgod a Te dolgod. Végezd el, legyen eredménye, és utána oszd meg másokkal a nagyobb cél érdekében. Ha egyedül dolgozol az interneten, a fókuszod és a hatékonyságod óriási mértékben tudod növelni.

Hallgass "Deep Focus" stílusú zenét

Elsőre paradoxnak fog tűnni ez a tanácsom, de ha biztosan ki akarod szűrni az internet „zaját,” hallgass zenét. Manapság ingeráradatban élünk, és ehhez, ha tetszik, ha nem, de hozzászoktunk. Agyunk egyszerűen megzavarodik, ha csend van, és elveszítjük a fókuszt, mert tréningelve van a zajra, amely egyfajta jutalom is a számára. Ha csend van, egy ideig tudunk koncentrálni, de agyunk akarva-akaratlanul is ingerek és zajok után fog „nézni,” mert ez a természetes neki, és mi ekkor veszítjük el a koncentrációt. Ennek kijátszására alkalmas a zenehallgatás, de nem mindegy, hogy milyenné.

Neked a „Deep Focus” stílusra van szükséged. E zenei stílus kimondottan a figyelem elősegítése és fenntartása véget van hangszerelve. Trükkje, hogy a ritmusa egyenletes, teljesen ignorálva a hirtelen hangváltásokat és szüneteket, melyek kizökkentenének. A nyugalom és az egyszerűség jellemzi. Nemcsak a koncentrációban segít, hanem a gondolkodásodra és a kreativitásodra is jótékony hatással van. Ráadásul agyad is megkapja a vágyott „zajt,” így nincs semmi, ami elterelhet a célodtól.

Hallgass bele a fenti számban, és ha hatásosnak érzed, keress még többet a YouTube-on, hogy szárnyalj!

Töltődj

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy nem tartasz szünetet az internet előtt. Szintén elcsépelt tipp, melybe lépten-nyomon belefuthatsz a különböző tanácsadók révén. Ennek ellenére elenyésző azok száma, akik tiszteletben tartják igényüket a töltekezésre. Tudom, mert régen én sem foglalkoztam vele, csak csináltam és csináltam a dolgom. Nehéz volt bevallani, hogy korábbi hozzáállásomnak sajnos nem sok hatásos eredménye volt, és még nehezebb volt váltani, „kényszeríteni” magam a szünetek beiktatására.

A fókuszod érdekében muszáj figyelned szervezeted jelzéseire, és kikapcsolni, ha erre szüksége van. Tudom, hogy vállalkozóként minden perc számít, és mindenki már tegnapra akar Tőled mindent, de ha túlfeszíted magad, az hosszútávon megbosszulja magát.

Az internet meg főleg el tud csábítani Téged, ha fáradtan ülsz le elé. És ha egy pillanatra félremegy a figyelmed, nagy az esélye, hogy temérdek időt pocsékolsz el. Pár éve én sem ismertem fel ennek a „veszélyét,” de ha most minden akkori elvesztegetett percemért kapnék egy forintot, kis túlzással azt mondhatnám, hogy nyugodtan hátradőlhetnék. Ezért nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy fáradtan ülj le az internet elé. Mert valóban luxus, és a vállalkozásod pénzt bukhat.

Kapcsolódj ki rendszeresen! Élvezd a családod, barátaid társaságát. Merülj el a hobbidban, és aludj lehetőleg ugyanabban az idősávban. Tisztában vagyok vele, hogy ezek apróságnak tűnnek, és már ezerszer hallottad őket, de mindennek a pihenés az alapja. Ne használd ki magad, hanem töltődj, és az internetet használd!

Őszintén remélem, hogy hasznosnak találtad a részletezett pontokat, és segítségedre lesznek abban, hogy online is kihozd magadból és vállalkozásodból a maximumot!

Picture of Erős László

Erős László

Webdesigner és oktató, az Eros|Design weboldalkészítő és online marketing cég alapítója. Legyen szó bármilyen honlapról, mindig a megrendelő egyediségét keresi, majd azt megjelenítve, teszi személyessé az adott oldalt.

Tudtad, hogy minden projektet
egy kötelezettségmentes
konzultációval indítok?

Ha érdekel egy ilyen lehetőség a honlapod kapcsán,
vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

építsük fel együtt
új honlapod

Elérhetőségek

Copyright © | Eros Design | 2024

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.