Eros | Design

honlap feltörekvőknek

A honlap alapjai | Weboldal kisokos I.

Facebook
Weboldal kisokos I. - A honlap alapjai

A weboldal kisokos első fejezetében azokról az eszközökről olvashatsz, amelyek nélkülözhetetlenek a honlapod felépítéséhez, mert online irodád alapjait jelentik. Itt is érvényes az ezeréves szabály: amilyen erősek az alapok, olyan erős a ráépített honlap.

Tárhely, ahol a honlapod lakik

Egyáltalán nem hatásvadász a cím, ugyanis egy honlapnak is „laknia” kell valahol, mint mindenki másnak.

A honlapok esetében ez az otthon a tárhely, amely a valóságban egy számítógépen, más néven szerveren kialakított, meghatározott méretű lemezterület. Ide töltjük fel készülő honlapunk fájljait és mappáit, majd itt tároljuk és természetesen itt is lesz elérhető, amikor beírjuk a honlap címét.

Manapság ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a webes megjelenésnek. Egy átlagos nagyságú honlapunk otthonának számos klassz szolgáltató közül választhatunk helyet mindössze évi pár ezer forintos díj ellenében.

Domain, a weboldalad címe

A domain a honlap címe, amelyen elérjük a kívánt oldalt. Gyakorlatilag úgy tudjuk elképzelni, mint a GPS-t. Ott is beírjuk a kívánt célt, a rendszer pedig mutatja, hogy az hol található. A domain is ezen az elven működik.

Persze a valóságban mindez bonyolultabb, mivel egy számsor, úgynevezett IP cím alapján kerül azonosításra egy-egy honlap. Helyesebben a szerverek, amelyek a honlapokat tárolják, ugyanis a domain nevek IP címekre mutatnak. A megfelelő IP címmel meg van a megfelelő szerver és rajta a keresett honlap. Mondhatjuk azt is, hogy a szerverek így kommunikálnak egymással, hogy kiderítsék, melyiküknél van a keresett honlap.

A GPS példáját segítségül hívva, ott is számok, koordináták alapján mutatja a rendszer a kiválasztott helyszínt. De hogy nekünk könnyebb legyen a dolgunk, nem koordinátákat kell megadni, hanem a kívánt helyszín nevét, a rendszer ezt lefordítja a számok nyelvére, és már dobja is a megoldást. A domain név hasonlóképpen működik, enélkül elérhetetlen egy honlap.

SSL tanúsítvány, vagyis miként lesz biztonságos a honlapod

Manapság kiemelten fontos a weboldalakon biztosítani a biztonságos adatforgalmat, vagyis kizárni annak a lehetőségét, hogy illetéktelenek kezébe kerüljenek a honlap látogatójának az adatai. Szerencsére viszonylag egyszerűen meg tudod állapítani, hogy a megtekinteni kívánt oldal lehetővé teszi-e a biztonságos adatforgalmat vagy sem, és így megadhatod-e például az elérhetőségeid vagy bankkártya adataid.

Pillants felül az URL mezőre, amelyben a honlap elérhetőségét találod. Ha az oldal linkje előtt látsz egy lezárt, zöld színű lakatot, továbbá a link a következő előtaggal áll: https://, akkor a megtekinteni kívánt weblap biztonságos.

Ellenben, ha a link előtt egy piros vonallal áthúzott lakatot látsz a következő előtaggal: http:// és szöveggel: „nem biztonságos,” akkor az oldal nem garantálja a biztonságos adatforgalmat, tehát jogosulatlanok megszerezhetik azokat. A helyedben egy ilyen oldalon, semmilyen adatom nem adnám meg.

És hogy mi az SSL tanúsítvány? A tanúsítvány szavatolja, hogy a honlapon átmenő adatforgalom biztonságos. Ilyen tanúsítványt a tárhelyszolgáltatónál lehet igényelni. Évi pár ezer forintos befektetésről van szó, mely garantáltan megtérül.

Tartalomkezelő rendszer, hogy egyszerű és költséghatékony legyen weblapod

A tartalomkezelő rendszert weboldalak létrehozására és tartalmaik kezelésére használjuk. Röviden CMS-nek hívjuk az angol „content management system” kifejezés rövidítéseként.

Óriási előnye, hogy kódolási ismeretek nélkül is tudjuk a segítségével weboldalunk tartalmait szerkeszteni, módosítani, törölni, cserélni stb. Ez igen egyszerűvé teszi a weblap kezelését.

Ma már több tartalomkezelő rendszer közül választhatunk. Többségük ráadásul ingyenes, amely jelentősen növeli a népszerűségüket.

Számos rendszer nyílt forráskódú, amely azt jelenti, hogy a felépítésüket szolgáló kódsorok elérhetőek és komolyabb szakértelemmel módosíthatók. A zárt forráskódú rendszer kódjait viszont nem lehet módosítani, jogilag is védve vannak.

A tartalomkezelők közül a WordPress a legismertebb, melyet az interneten felelhető honlapok cirka 42-45% használ. De szintén népszerű a Joomla hatalmas teherbírása miatt, a felhőalapú Wix rendszere vagy éppen a Squarespace.

Őszintén remélem, hogy informatívnak találtad a weboldal kisokos első fejezetét, és már tisztábban látod, hogy milyen alapokra kell felépítened a honlapod.

Ha további érdekességeket akarsz olvasni a weboldalakról, ne hagyd ki a kisokos második fejezetét, és kattints ide!  😉

Érdekelnek további hasznos, elképesztő és szórakoztató tartalmak?
Akkor kattints a gombra, és kövess be Facebookon!

Erős László

Erős László

Webdesigner, az Eros|Design alapítója.

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

honlap feltörekvőknek

Elérhetőségek

Követés

Copyright © | Eros Design | 2023

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.