Eros | Design

honlap feltörekvőknek

A honlap alapjai | Weboldal kisokos I.

Facebook
Weboldal kisokos I. - A honlap alapjai | tarhely, tartalomkezelo, domain

A weboldal kisokos első fejezetében azokról az eszközökről olvashatsz, amelyek nélkülözhetetlenek a honlapod felépítéséhez, mert online irodád alapjait jelentik. Itt is érvényes az ezeréves szabály: amilyen erősek az alapok, olyan erős a ráépített honlap.

Tárhely, ahol a honlapod lakik

Egyáltalán nem hatásvadász a cím, ugyanis egy honlapnak is „laknia” kell valahol, mint mindenki másnak.

A honlapok esetében ez az otthon a tárhely, amely a valóságban egy számítógépen, más néven szerveren kialakított, meghatározott méretű lemezterület. Egyfajta alap honlapunkhoz. Ide töltjük fel készülő oldalunk fájljait és mappáit, majd itt tároljuk és természetesen itt is lesz elérhető, amikor beírjuk a honlap címét.

Manapság ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a webes megjelenésnek. Egy átlagos nagyságú honlapunk otthonának számos klassz szolgáltató közül választhatunk helyet mindössze évi pár ezer forintos díj ellenében.

Domain, a weboldalad címe

A domain a honlap címe, amelyen elérjük a kívánt oldalt. Gyakorlatilag úgy tudjuk elképzelni, mint a GPS-t. Ott is beírjuk a kívánt célt, a rendszer pedig mutatja, hogy az hol található. A domain is ezen az elven működik.

Persze a valóságban mindez bonyolultabb, mivel egy számsor, úgynevezett IP cím alapján kerül azonosításra egy-egy honlap. Helyesebben a szerverek, amelyek a honlapokat tárolják, ugyanis a domain nevek IP címekre mutatnak. A megfelelő IP címmel meg van a megfelelő szerver és rajta a keresett honlap. Mondhatjuk azt is, hogy a szerverek így kommunikálnak egymással, hogy kiderítsék, melyiküknél van a keresett honlap.

A GPS példáját segítségül hívva, ott is számok, koordináták alapján mutatja a rendszer a kiválasztott helyszínt. De hogy nekünk könnyebb legyen a dolgunk, nem koordinátákat kell megadni, hanem a kívánt helyszín nevét, a rendszer ezt lefordítja a számok nyelvére, és már dobja is a megoldást. A domain név hasonlóképpen működik, enélkül elérhetetlen egy honlap.

SSL tanúsítvány, vagyis miként lesz biztonságos a honlapod

Manapság kiemelten fontos a weboldalakon biztosítani a biztonságos adatforgalmat, vagyis kizárni annak a lehetőségét, hogy illetéktelenek kezébe kerüljenek a honlap látogatójának az adatai. Szerencsére viszonylag egyszerűen meg tudod állapítani, hogy a megtekinteni kívánt oldal lehetővé teszi-e a biztonságos adatforgalmat vagy sem, és így megadhatod-e például az elérhetőségeid vagy bankkártya adataid.

Pillants felül az URL mezőre, amelyben a honlap elérhetőségét találod. Ha az oldal linkje előtt látsz egy lezárt, zöld színű lakatot, továbbá a link a következő előtaggal áll: https://, akkor a megtekinteni kívánt weblap biztonságos.

Ellenben, ha a link előtt egy piros vonallal áthúzott lakatot látsz a következő előtaggal: http:// és szöveggel: „nem biztonságos,” akkor az oldal nem garantálja a biztonságos adatforgalmat, tehát jogosulatlanok megszerezhetik azokat. A helyedben egy ilyen oldalon, semmilyen adatom nem adnám meg.

És hogy mi az SSL tanúsítvány? A tanúsítvány szavatolja, hogy a honlapon átmenő adatforgalom biztonságos. Ilyen tanúsítványt a tárhelyszolgáltatónál lehet igényelni. Évi pár ezer forintos befektetésről van szó, mely garantáltan megtérül.

Tartalomkezelő rendszer, hogy egyszerű és költséghatékony legyen weblapod alapja

A tartalomkezelő rendszert weboldalak létrehozására és tartalmaik kezelésére használjuk. Röviden CMS-nek hívjuk az angol „content management system” kifejezés rövidítéseként. Lényegében véve ez adja honlapunk másik alapját.

Óriási előnye, hogy kódolási ismeretek nélkül is tudjuk a segítségével weboldalunk tartalmait szerkeszteni, módosítani, törölni, cserélni stb. Ez igen egyszerűvé teszi a weblap kezelését.

Ma már több tartalomkezelő rendszer közül választhatunk. Többségük ráadásul ingyenes, amely jelentősen növeli a népszerűségüket.

Számos rendszer nyílt forráskódú, amely azt jelenti, hogy a felépítésüket szolgáló kódsorok elérhetőek és komolyabb szakértelemmel módosíthatók. A zárt forráskódú rendszer kódjait viszont nem lehet módosítani, jogilag is védve vannak.

A tartalomkezelők közül a WordPress a legismertebb, melyet az interneten felelhető honlapok cirka 42-45% használ. De szintén népszerű a Joomla hatalmas teherbírása miatt, a felhőalapú Wix rendszere vagy éppen a Squarespace.

Őszintén remélem, hogy informatívnak találtad a weboldal kisokos első fejezetét, és már tisztábban látod, hogy milyen alapokra kell felépítened a honlapod.

Ha további érdekességeket akarsz olvasni a weboldalakról, ne hagyd ki a kisokos második fejezetét, és kattints ide!  😉

Picture of Erős László

Erős László

Webdesigner és oktató, az Eros|Design weboldalkészítő és online marketing cég alapítója. Legyen szó bármilyen honlapról, mindig a megrendelő egyediségét keresi, majd azt megjelenítve, teszi személyessé az adott oldalt.

Tudtad, hogy minden projektet
egy kötelezettségmentes
konzultációval indítok?

Ha érdekel egy ilyen lehetőség a honlapod kapcsán,
vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva!

Fedezz fel további bejegyzéseket

Eros | Design

építsük fel együtt
új honlapod

Elérhetőségek

Copyright © | Eros Design | 2024

Milliókat termelő weboldalak?
Agyon programozott honlapok?
Olyan a weblapkészítés, mint a foci?

3 tévhit weboldalakról

Számolj le velük az ingyenes e-book révén!

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. Hozzájárulok személyes adataim kapcsolatfelvétel céljából történő kezeléséhez.